zondag 12 mei 2013

Oma Confituur

Madam Confituur
Fier als ik was, kon ik vandaag mijn moeder haar cadeau geven voor Moederdag! In een mandje had ik zorgvuldig uitgekozen lege bokaaltjes, servetten (met aardbeitjes op;)),  een houten lepel en labels geordend. En daarbij natuurlijk het nieuwe boek van Madam Confituur.

De reden dat ik dat nu echt een geschikt cadeau vond voor mijn moeder is omdat ze afgelopen week druk in de weer was geweest met confituur maken.
Zo had ze mijn vader uit zijn zetel opgetrommeld om samen de weide in te trekken. 350 paardenbloemen (jaja pisbloemen!) moesten worden verzameld.
Daar heeft ze dan zorgvuldig gelei van gemaakt. Een heel gedoe maar met super resultaat! Mijn potje is bijna leeg!

Paardenbloemgelei (volgens mijn moeder)


350 Paardenbloemen 
4  Sinaasappels 
2  Citroenen 
1,5  liter water
1 kg suiker op 1 liter vocht 
Neteldoek
Paardenbloemgelei
  • Doe de paardenbloemen in een kom .Groene steeltjes eraf, en ik zou ze nog even afspoelen ;) voeg 1.5 liter water en het sap van de sinaasappelen en de citroenen toe. Laat dit geheel afgedekt met een keukenhanddoek een nacht goed doortrekken.
  • De volgende dag doe je het geheel in een kookpot. Laat het geheel aan de kook komen en vanaf dit moment tel je 30 minuten en laat je dit op een zacht vuurtje pruttelen.
  • Na de 30 minuten giet je het geheel af door de neteldoek, laat goed uitlekken, indien de gelei wat afgekoeld is dan knijp je het laatste sap eruit. 
  • Meet de vloeistof af per liter. Zet 1 liter sap op het vuur en voeg het pakje pec toe en roer even goed door. Laat het geheel aan de kook komen en voeg de suiker toe, laat 1 minuut goed doorkoken en vul dadelijk in bokaaltjes met schroefdeksel en zet ze omgekeerd.





3 opmerkingen:

  1. Katja Van Impe13 juni 2013 om 19:09

    Moet ik zeker uitproberen...dit wil ik wel es zelf proeven! btw Madame Confituur heeft ook een blog, en je kan ze volgen op facebook!;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze confituur is echt super lekker! Is zoals honing. Heerlijk op de boterham bij het ontbijt

    BeantwoordenVerwijderen