zaterdag 2 november 2013

Met de boot naar Amstelredam

de knecht van de kapitein
De grote deuren van de houten stadspoort staan open. Naast elke deur staat een wachter met ijzeren zwaard. Ik geloof dat ik maar tot deze avond buiten deze poorten kan. Dan sluiten de wachters alles af tot morgenvroeg. 


Aangezien ik vanavond echt wel thuis in mijn eigen bed wil slapen loop ik door op mijn houten klompen tot aan de kade.

Het water klotst tegen de houten steigers. Het water is vrij wild vandaag. Ik zal moeten opletten dat ik niet door de wind in het water wordt geblazen. Het regent zachtjes maar door mijn kaproen voel ik er niets van.
Mijn prachtige donkerblauwe linnen kleed waait heen en weer en wordt al snel nat aan de mouwen. Ah, vanavond hang ik het wel dicht bij het houtvuur te drogen.

De grote zeilboot uit Amstelredam staat te wapperen in de wind. De kapitein levert een gevecht met de wind om met zijn knechten de zeilen naar beneden te halen. Telkens slaat het grote zeil heen en weer en knettert de regen in hun gezicht. Vandaag leveren ze haring en amandelen. De grote tonnen worden op de steigers gerold en op karren gezet om morgen op de markt te verkopen.

Zondag is het feestdag, dan gaat het hele dorp helemaal uitgedost naar de kerk en nadien wordt er uitgebreid gegeten. Moeder maakt allerlei gerechten op het houten vuur. Pap met rozijnen als dessert, Haring met brood, Tarwe met warmoes en ui..heerlijk! Dan likken we onze houten lepels af en worden de kommen tot de bodem uitgeschraapt.

feestdag

Het is opgehouden met regenen. Stralen zon dringen zich tussen de grijze wolken. Door de harde wind waaien de wolken snel door. De hemel klaart uit. 
Hier is het heerlijk vertoeven, aan de kant bij het water. Ik hou er van  om even alleen te zijn, alleen met mijn gedachten. Alle indrukken van de dag even op een rijtje zetten en verwerken. 
De zon schijnt heerlijk en ik zet de kap van mijn kaproen af. 

De mannen op de boot zwaaien nog een laatste groet en ik zie dat ze het touw langs de kant alweer losmaken. Het grote schip komt in beweging en de mannen hijsen met al hun kracht de zeilen. De boot glijdt langzaam voorbij en de kapitein zwaait naar mij. Ik zwaai verlegen terug als de knecht nog een knipoogje trekt. Ik wil in mijn kaproen duiken maar deze heb ik afgezet en aangezien hij zo nat is, ga ik hem nu ook niet meer opzetten.
Ik lach hem verlegen terug maar hij is al voorbij... in de verte zie ik hem nog lopen naar de achterkant van het schip. Hij struikelt bijna over de touwen maar zwaait nog even heel uitbundig.
Ik zwaai enthousiast terug. Ooit wil ik mee met de boot naar Amstelredam!
" ah die Hollanders ...";zucht ik bijna luidop als ik bedenk dat het nu wel al heel erg laat is. Straks maken de wachters de poort dicht. Op een loopje keer ik terug, voor zover dat gaat op mijn houten klompen.
Stadsarchief.Amsterdam.nl
Het doet er mij aan denken dat ik de kweeperen,die bij ons op het houtvuur staan, nog naar de bakker moet brengen. De bakker zal er voor de feestdag kweepeertaart mee maken. Ik loop verder door langs de schapen. Ze lachen me uit.." mehehehe..mehehehe". Ze hebben vast gezien hoe ik helemaal doorweekt ben door de regen. Ik lach luid terug en loop het kasseien pad op achter de kerk. Nog even en ik ben thuis.

de schapen


Straks ook nog de kinderen in bad stoppen. Moeder zou het water al op het vuur zetten, had ze beloofd. Mijn vader zet de grote ton voor het houtvuur klaar en dan kunnen de kinderen in bad. 

Ik zal me nog moeten haasten, want straks is het donker.. en in bad met kaarslicht..is toch wat onhandig..30 oktober 1350
Groeten,
Minke

Music while reading

Geïnspireerd door Archeon en het boek Pelgrim Poorter Poëet van Ernst

4 opmerkingen:

 1. wat een schrijverstalent , wat een reis ! Merciekes L i e s b e t h

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk, en dat boek...die ga ik me ook aanschaffen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker doen! Ik ben er nu in bezig en het is alsof ik op reis ben met een vriend... echt heerlijk

   Verwijderen